A Fővárosi Törvényszék a mai napon megint nem tudott érdemi tárgyalást tartani az ügyünkben.
A nyáron hatályba lépett új Be. ugyanis tartalmaz egy új rendelkezést. Eszerint ha egy ügyben szereplő tanút valamikor régebben segítő jogi képviselő ugyanazon ügyben egy terhelt védője is, akkor mostantól ki kell zárni az eljárásból.
Meg kell jegyezni, hogy a törvényhez tartozó kommentár szerint, a törvényalkotó azzal a szándékkal helyezte el ezt a paragrafust az új Be.-ben, hogy az esetlegesen érdekellentétben lévő tanúk és vádlottak esetében ne állhasson elő olyan helyzet, hogy a jogi képviselő mind a kettőnél eljárt. Csakhogy a törvényalkotó ezen célja már nem köszön vissza a törvény betűjéből és ott – annak vizsgálatától függetlenül, hogy van vagy nincs érdekellentét – a védők generális kizárása szerepel, ami a hatékony védekezéshez való jogot is súlyosan sérti.
És mivel a Be.-t mindig az aktuálisan hatályos változata szerint kell alkalmazni, ezért az akár 10 éve – mint a mi esetünkben is –  folyamatban lévő ügyekben is eszerint kell eljárni.

Ez a “visszamenő hatályú jogalkalmazás” viszont súlyosan alapjogsértő a terheltekre nézve! Hisz egy akár több tízezer oldalas bonyolult ügyet már jól ismerő, a védencével bizalmas viszonyban lévő ügyvédet egyik napról a másikra kipenderíthetnek az ügyből és egy teljesen ismeretlen új védőt rendelhetnek ki neki, ami a védelem hatékonyságát nagymértékben le tudja rombolni. Naná, hogy az ügyészség a jelentősebb ügyekben sorra nyújtogatja be az ilyen védő-kizárásos indítványokat.

Így jártunk mi is! Miközben hiába kértük a jogsértésektől hemzsegő nyomozást végig felügyelő ügyészség és az elsőfokú ítéletünkkel kapcsolatos okirathamisítási ügyben súlyosan érintett ügyész kizárását, ő továbbra is ott vigyorog a bíróságon az arcunkba, addig a III., VIII. és XV. rendű vádlottak védőit a bíróság a fenti törvényhelyre való hivatkozással kizárta az eljárásból.
Csakhogy az egyik újonnan kirendelt védő a kirendelő határozatot a törvényben előírt nyolc napnál rövidebb ideje vette csak át, így ő és az érintett vádlott sem járultak hozzá az eljárás folytatásához, hisz a több tízezer oldalas anyagból még hónapok alatt is nehéz lenne felkészülni egy az ügybe frissen belecsöppenő ügyvédnek, és a kizárás elleni fellebbezések jogerős elbírálása sem történt még meg. Ezért most az egész novemberi etap elmarad.

Várható, hogy a hibás törvény kapcsán előbb-utóbb Alkotmánybírósági eljárás fog indulni, de persze ezt a “tanulópénzt” is nekünk kell úgy látszik megint megfizetni. Újabb három hónapig áll az ügyünk.
A következő tárgyalási etap tárgyalási napjai 2019. február 6, 8, 12, 14, 20, 22, 26, 28. lesznek. Természetesen erre is várunk minden érdeklődőt a Fővárosi Törvényszék II. emeleti dísztermébe.