Először is szeretném leszögezni, hogy nem tartozom azok közé, akik szerint a magyar kormány rosszul kezelte volna a járványt. Nagyjából azt követte, amit minden más kormány és az oltásba vetette a bizalmát, mint minden más kormány is. És a vakcinák beszerzése terén még brillírozott is a többi kormányhoz képest, ezt el kell ismerni.

Ami a gazdaságvédelmi intézkedéseket illeti ott már voltak hiányosságok.
A járvány kiemelt haszonélvezőinek (gyógyszergyárak, internetes óriás cégek) a megadóztatása – amit a Mi Hazánk rendszeresen hangoztat – valóban jó lenne, de azért ne felejtsük el, hogy miközben a gyógyszergyáraknak pitizik mindenki vakcináért, nyilván öngól extra adókat kivetni rájuk, hacsak nem akarja valaki, hogy jól beintsenek neki vakcina szállítás terén.
Ráadásul az egész járvány alatt dübörgött az építőipar. Akkor most fizessenek a kőművesek, burkolók, villanyszerelők is extra adót? Nehéz ügy ez…
Inkább azt látom problémának, hogy a kormány nem nyúlt hozzá már tavaly tavasztól a bérleti díjak kérdéséhez – miközben a Kereskedelmi és Iparkamara is folyamatosan kérte ezt -, mert rengeteg vállalkozást ez tett tönkre az elmúlt egy évben. A bértámogatás sem segített az igazi mikróvállalkozóknak, akiknek sokszor nincs is alkalmazottjuk és közvetlenül a bevételeikből élnek, amik lenullázódtak, de semmiféle támogatáshoz nem jutottak hozzá, hogy túléljenek. Ugyanígy a 10 millió Ft-os újraindítási kamatmentes kölcsönt sem tudják sokan felvenni, mert mondjuk 2019-ben az “üzemi eredményük” nem volt “pozitív”. Szóval itt komoly restanciák vannak.

Most viszont napokon belül eléri a beoltottak száma a 4 milliót és a hónapok óta tartó korlátozások újabb jelentős enyhítésére kerül sor. Küszöbön az ország Covid járvány utáni újraindítása.
Ezzel kapcsolatban nem lehet megkerülni az úgynevezett “védettségi igazolvány” témáját.
Magának az igazolványnak a bevezetését nem tartom ördögtől valónak, hisz ha az a cél – és hiszem, hogy az – , hogy még egyszer ne tudjon felfutni a járvány, akkor ez fontos nemzeti érdek. Az elnevezése is helyesen “védettségi” és nem “oltási” igazolvány, mert hát nem az oltás véd közvetlenül a betegség ellen, hanem az immunrendszer által kiépített védettség, az oltás is csak ezt a folyamatot stimulálja.
A lényeg az, hogy ahhoz, hogy ne robbanjon be újra a járvány és terhelődjön túl az egészségügyi rendszer, el kell jutni oda, hogy a társadalom 70-80 %-a védett legyen, mert a maradék ember ezen többség közt eloszolva már nem tud tömeges fertőződést beindítani és szép lassan felzárkózik védettségben a többiekhez.

Itt viszont jellemzően nem halljuk beszélni a kormányzati tényezőket mostanában pár dologról.
Először is leszögezhetjük, hogy a covid vírusfertőzésen az emberek 80 %-a különösebb probléma nélkül esik át. Rengetegen észre sem veszik! A szakemberek 3 és 10-szeres közé tették a járvány során az olyan fertőzésen átesettek számát, akik nem lettek tesztelve és regisztrálva (ezt Gulyás Gergely miniszter maga mondta az egyik kormányinfón). Ha csak hatszoros szorzóval számolunk, akkor a 770 ezer beazonosított fertőzöttből kiindulva ez 4,6 millió ember, akiknek ha a 35 % be is oltatta magát (akár nem is tudva arról, hogy már természetes immunitással rendelkezik), akkor is legalább 3 millió “önerőből” immunitást szerző be nem oltott magyar állampolgár lehet, akik nem kerültek pénzébe a TB-nek, mert nem kellett őket kórházban ápolni, most mégis nekik kell 14.000 Ft-ot fizetni, hogy a hivatalos antitest-teszt után megkaphassák a védettségi igazolást (11.000 Ft a tesztelés és még 3.000 Ft-ot kell fizetni magáért a kártyáért). Ez a diszkriminatív és igazságtalan helyzet elfogadhatatlan, miközben valójában ez a társadalmunk immunitás szempontjából legértékesebb része! Továbbá a józan ésszel ellenkezik, hogy a vírus fertőzést önerőből legyőző és természetes immunitást kialakító emberek védettsége ne érne minimum ugyanannyit (valójában inkább többet), mint az oltottaké!
Ráadásul a 4 millió beoltotthoz hozzáadva ezt a 3 millió embert mindjárt ott vagyunk a társadalom 70 %-nál, amitől már a járvány lecsengése várható, feleslegessé téve lényegében az egész “védettségi igazolványt”.

Vagyis a legfontosabb és azonnali intézkedést követelő dolog most az, hogy egyrészt kezdjenek el ingyenes antitest gyorsteszteket osztani a lakosságnak (mint pl. Ausztriában), hogy mindenki megnézhesse, hogy valószínűsíthetően átesett-e a covid fertőzésen. Illetve a pozitív gyorstesztet produkálóknak végezzék el ingyenesen a hivatalos antitest vizsgálatot és ha pozitív, adják meg az ugyanolyan értékű védettségi igazolást, mint az oltottaknak.
Ez valójában elsőrendű nemzeti egészségügyi érdek is, hogy képben legyünk, hogyan állunk nyájimmunitás terén, sőt, elsőrendű nemzetgazdasági érdek is, hogy a vállalkozások mielőbb minél nagyobb vásárló/fogyasztó közönség számára tudjanak megnyitni.

Azoknak az embereknek a diszkriminálása, akik eddig nem estek át a covid fertőzésen és nem is kaptak oltást, így nincs antitestjük, de teljesen egészségesek, szintén felvet emberjogi kérdéseket, de ezt nyilván a közegészségügyi érdekkel szembeállítva kell vizsgálni. Viszont mivel a társadalom 70-80 %-os védettsége valószínűleg már közelítőleg megvan, ez az egész “diszkrimináció” elvileg csak egy rövid időszakra lesz érvényes, ami így elviselhető.