Gondolatok

Az ország Covid járvány utáni újraindításának margójára

Először is szeretném leszögezni, hogy nem tartozom azok közé, akik szerint a magyar kormány rosszul kezelte volna a járványt. Nagyjából azt követte, amit minden más kormány és az oltásba vetette a bizalmát, mint minden más kormány is. És a vakcinák beszerzése terén még brillírozott is a többi kormányhoz képest, ezt el kell ismerni.

Ami a gazdaságvédelmi intézkedéseket illeti ott már voltak hiányosságok.
A járvány kiemelt haszonélvezőinek (gyógyszergyárak, internetes óriás cégek) a megadóztatása – amit a Mi Hazánk rendszeresen hangoztat – valóban jó lenne, de azért ne felejtsük el, hogy miközben a gyógyszergyáraknak pitizik mindenki vakcináért, nyilván öngól extra adókat kivetni rájuk, hacsak nem akarja valaki, hogy jól beintsenek neki vakcina szállítás terén.
Ráadásul az egész járvány alatt dübörgött az építőipar. Akkor most fizessenek a kőművesek, burkolók, villanyszerelők is extra adót? Nehéz ügy ez…
Inkább azt látom problémának, hogy a kormány nem nyúlt hozzá már tavaly tavasztól a bérleti díjak kérdéséhez – miközben a Kereskedelmi és Iparkamara is folyamatosan kérte ezt -, mert rengeteg vállalkozást ez tett tönkre az elmúlt egy évben. A bértámogatás sem segített az igazi mikróvállalkozóknak, akiknek sokszor nincs is alkalmazottjuk és közvetlenül a bevételeikből élnek, amik lenullázódtak, de semmiféle támogatáshoz nem jutottak hozzá, hogy túléljenek. Ugyanígy a 10 millió Ft-os újraindítási kamatmentes kölcsönt sem tudják sokan felvenni, mert mondjuk 2019-ben az “üzemi eredményük” nem volt “pozitív”. Szóval itt komoly restanciák vannak.

Most viszont napokon belül eléri a beoltottak száma a 4 milliót és a hónapok óta tartó korlátozások újabb jelentős enyhítésére kerül sor. Küszöbön az ország Covid járvány utáni újraindítása.
Ezzel kapcsolatban nem lehet megkerülni az úgynevezett “védettségi igazolvány” témáját.
Magának az igazolványnak a bevezetését nem tartom ördögtől valónak, hisz ha az a cél – és hiszem, hogy az – , hogy még egyszer ne tudjon felfutni a járvány, akkor ez fontos nemzeti érdek. Az elnevezése is helyesen “védettségi” és nem “oltási” igazolvány, mert hát nem az oltás véd közvetlenül a betegség ellen, hanem az immunrendszer által kiépített védettség, az oltás is csak ezt a folyamatot stimulálja.
A lényeg az, hogy ahhoz, hogy ne robbanjon be újra a járvány és terhelődjön túl az egészségügyi rendszer, el kell jutni oda, hogy a társadalom 70-80 %-a védett legyen, mert a maradék ember ezen többség közt eloszolva már nem tud tömeges fertőződést beindítani és szép lassan felzárkózik védettségben a többiekhez.

Related Post

Itt viszont jellemzően nem halljuk beszélni a kormányzati tényezőket mostanában pár dologról.
Először is leszögezhetjük, hogy a covid vírusfertőzésen az emberek 80 %-a különösebb probléma nélkül esik át. Rengetegen észre sem veszik! A szakemberek 3 és 10-szeres közé tették a járvány során az olyan fertőzésen átesettek számát, akik nem lettek tesztelve és regisztrálva (ezt Gulyás Gergely miniszter maga mondta az egyik kormányinfón). Ha csak hatszoros szorzóval számolunk, akkor a 770 ezer beazonosított fertőzöttből kiindulva ez 4,6 millió ember, akiknek ha a 35 % be is oltatta magát (akár nem is tudva arról, hogy már természetes immunitással rendelkezik), akkor is legalább 3 millió “önerőből” immunitást szerző be nem oltott magyar állampolgár lehet, akik nem kerültek pénzébe a TB-nek, mert nem kellett őket kórházban ápolni, most mégis nekik kell 14.000 Ft-ot fizetni, hogy a hivatalos antitest-teszt után megkaphassák a védettségi igazolást (11.000 Ft a tesztelés és még 3.000 Ft-ot kell fizetni magáért a kártyáért). Ez a diszkriminatív és igazságtalan helyzet elfogadhatatlan, miközben valójában ez a társadalmunk immunitás szempontjából legértékesebb része! Továbbá a józan ésszel ellenkezik, hogy a vírus fertőzést önerőből legyőző és természetes immunitást kialakító emberek védettsége ne érne minimum ugyanannyit (valójában inkább többet), mint az oltottaké!
Ráadásul a 4 millió beoltotthoz hozzáadva ezt a 3 millió embert mindjárt ott vagyunk a társadalom 70 %-nál, amitől már a járvány lecsengése várható, feleslegessé téve lényegében az egész “védettségi igazolványt”.

Vagyis a legfontosabb és azonnali intézkedést követelő dolog most az, hogy egyrészt kezdjenek el ingyenes antitest gyorsteszteket osztani a lakosságnak (mint pl. Ausztriában), hogy mindenki megnézhesse, hogy valószínűsíthetően átesett-e a covid fertőzésen. Illetve a pozitív gyorstesztet produkálóknak végezzék el ingyenesen a hivatalos antitest vizsgálatot és ha pozitív, adják meg az ugyanolyan értékű védettségi igazolást, mint az oltottaknak.
Ez valójában elsőrendű nemzeti egészségügyi érdek is, hogy képben legyünk, hogyan állunk nyájimmunitás terén, sőt, elsőrendű nemzetgazdasági érdek is, hogy a vállalkozások mielőbb minél nagyobb vásárló/fogyasztó közönség számára tudjanak megnyitni.

Azoknak az embereknek a diszkriminálása, akik eddig nem estek át a covid fertőzésen és nem is kaptak oltást, így nincs antitestjük, de teljesen egészségesek, szintén felvet emberjogi kérdéseket, de ezt nyilván a közegészségügyi érdekkel szembeállítva kell vizsgálni. Viszont mivel a társadalom 70-80 %-os védettsége valószínűleg már közelítőleg megvan, ez az egész “diszkrimináció” elvileg csak egy rövid időszakra lesz érvényes, ami így elviselhető.

Ez a bejegyzés utoljára ekkor módosult: 2021. ápr 28. 23:14

Megjegyzések megtekintése

  • Szervusztok!

    Nem akarom nagyon elhúzni, mert az elmúlt egy évről azt hiszem könyvet lehetne írni és még akkor is csak a felszínt kapargatnánk. Ember legyen a talpán aki valamelyest eligazodik azon, hogy mi történik a háttérben.

    Véleményem szerint a történet "dereka" még előttünk van, következő télen/tavasszal fog nagyon sok mindenre fény derülni. A vakcinák hatékonyságáról, vírusmutálódásról, védettségi igazolványról.

    Bennem most nagy kérdés, hogy az ember melyik esetben jár el helyesen: ha figyelünk a baljós előjelekre és felhívjuk embertársaink figyelmét ezekre, vagy ha bízunk vezetőink döntéseiben és hisszük, hogy tudásuk szerint a legjobbat akarják nekünk.

    Személy szerint sosem voltam borulátó, mindíg megpróbáltam a dolgok jó oldalát szemlélni. De azért megvan bennem az az egészséges elővigyázatosság, ami megvédett már mondjuk a devizahiteltől is. Forint alapú hitelbő építkeztünk, erőnknek megfelelő vállalással. Nem is ment tönkre az életünk úgy mint sokan másoknak.

    Tavaly januárban még mi is gyanútlanul tettük a dolgunkat mikor begyűrűzött a járvány. De a szeptemberi második hullám kezdetével kezdtek a kérdések sokasodni bennem. Ezek nagy részére mai napig nincs válasz, ami nem hagy nyugodni.

Megosztás

Legutóbbi bejegyzések

Budaházy György 2020-as évértékelője

Budaházy György elmondja véleményét a 2020-as év néhány fontos történéséről.

2021. jan 13.

A hazafias szervezetek támogatják a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát deklarálni szándékozó Alaptörvény módosítást

Több hazafias szervezet vezetője tartott ma közös sajtótájékoztatót, melyen üdvözölték és támogatásukról biztosították az Alaptörvény…

2020. nov 18.

Az amerikai elnökválasztás margójára

Mindenfelé olvasni, hogy egyre több csalást leplez le Donald Trump és csapata az amerikai elnökválasztás…

2020. nov 15.

Tanács Orbán Viktornak

Az orosz külügyi szóvivő átlépte a vörös vonalat, ez a megfelelő pillanat, hogy a Szabadság…

2020. okt 31.

Meseország mindenkié?

Az LMBTQP mozgalom a "Meseország mindenkié" mesekönyvvel már az óvodásokat akarja megrontani, de a hazafiak…

2020. okt 08.

Az őszödi beszéd kapcsán kirobbant népfelkelés 14. évfordulójára emlékeztünk

Budaházy György, Dr. Gaudi-Nagy Tamás és Toroczkai László emlékeznek az őszödi beszéd kapcsán kirobbant népfelkelés…

2020. szept 23.

Ez a weboldal websütiket használ.